גמילה וטיפול בהתמכרות לסמים ואלכוהול
התמכרות היא התנהגות כרונית חוזרת ונשנית שגורמת לתוצאות פוגעניות. ההתנהגות נובעת מדחף בלתי נשלט להמשיך במשהו שהאדם יודע שמזיק לו, אבל מספק לו מצב רגשי נעים במיוחד. התמכרות מתפתחת על הרצף שבין תענוג לסבל, בין הרגל נעים ובר שליטה להתנהגות כרונית שנובעת מדחף בלתי נשלט וגורמת לתוצאות פוגעניות.
כמעט כל דבר שגורם להנאה יכול להפוך להתמכרות;
חומרים – ניקוטין, סמים למיניהם, אלכוהול, קפאין, תרופות
פעילות/התנהגות - אכילה/הרעבה, מין, הימורים, עבודה, ספורט, גלישה באינטרנט
מערכות יחסים שבהן עלולה להתפתח התמכרות לאדם מסוים או קבוצה, כגון - גורו, כת.
בכל התמכרות קיים האלמנט של התלות הנפשית שמתפתחת בעיקר בגלל המשמעות שהאדם נותן לחוויה או לחומר. אם אתם מתלהבים משימוש בחומר שנתן לכם הרגשה טובה, מתחביב או התנהגות מהנה ורוצים לחוות אותו שוב ולבלות כמה שיותר זמן בעשייתו, הדבר יכול להיות חיובי, יצירתי ומעשיר. אבל אם השימוש בחומר או העיסוק בהתנהגות הופכים להיות מרכזיים בחייכם ומתפתחת תלות נפשית, הדבר גורם להפרעה משמעותית ביכולת שלכם לתפקד במשימות היומיום ובמערכות יחסים קרובות והתוצאות השליליות עולות בהרבה על התוצאות החיוביות.
התמכרות יכולה להתפתח כניסיון לשלוט בדיכאון או חרדה ויכולה להעיד על תחושת חוסר ביטחון או ריקנות פנימית. התמכרות לתרופות וסמים לעתים מתפתחת כתוצאה מניסיון להפיג כאבים גופניים ולהפחית סימפטומים של מחלות, במיוחד כאשר יש כשל בהתאמת הטיפול התרופתי.
בכל התמכרות קיים האלמנט של התלות הנפשית שמתפתחת בעיקר בגלל המשמעות שהאדם נותן לחוויה או לחומר. באמצעות ההתנהגות המתמכרת מצליח האדם להשיג שחרור והקלה, אולם ההצלחה הזו היא זמנית בלבד משום שאז הוא נאלץ להתמודד עם הנזקים שגרמה התנהגותו. במצב זה הוא נכנס שוב למצוקה רגשית שיוצרת כמיהה להשיג הקלה מידית ושוב פונה להתנהגות המתמכרת בתקווה להשיג הקלה. הוא הופך להיות שבוי במעין מעגל קסמים.
עם הזמן נגרמת הפרעה משמעותית ביכולת לתפקד והרס של תחומי חיים כגון בריאות, מערכות יחסים ותכניות חיים. בהתמכרות לחומרים פסיכואקטיביים (סמים, אלכוהול) נוספת לכך גם התלות הגופנית אשר מבטאת מצב של הרעלה כרונית. כתוצאה מכך, הפסקת השימוש תגרום לתסמונת גמילה גופנית (detoxification).
התמכרות פוגעת בבני המשפחה של האדם המכור. במקביל לאיבוד השליטה שלו על ההתנהגות המתמכרת ותוצאותיה, גם המשפחה מאבדת את יכולתה לשלוט במהלך החיים התקין ומתארגנת סביב המכור וצרכיו וסביב ההתנהגויות הקיצוניות והבלתי צפויות שלו. עם הזמן המשפחה מסתגלת לחיים בצל ההתמכרות, אולם דווקא הסתגלות זו מקשה עליהם בהמשך לקבל את השינוי שבא בעקבות הגמילה של האדם המכור. לכן חשוב מאוד שבני המשפחה יהיו שותפים בתהליך הטיפול.
הטיפול במתמכרים הוא טיפול משולב שמטרתו להביא לגמילה ולשמר אותה לטווח ארוך. מומלץ שהטיפול יהיה מערכתי ויכלול: שיחות טיפוליות פרטניות, טיפול משפחתי, השתתפות בקבוצות תמיכה, שיקום תעסוקתי וסיוע סוציאלי בהתאם לצורך.
בטיפול יש להתייחס ל- 3 הרבדים שבהם מתקיימת בעיית ההתמכרות: ביו/פסיכו/סוציאלי;
ביו (בהתמכרות לחומרים)– הגמילה הפיזית והתגברות על התסמינים הנלווים לה. במקרים שקיימת הפרעה/מחלה נפשית או פיזית חשוב לקבל טיפול תרופתי.
פסיכו – התמקדות בהיבטים התוך- אישיים של המטופל כגון: חיזוק כוחות האגו, פיתוח האחריות והיכולת לניהול חייו, הבנת שורשי ההתמכרות והימנעות ממצבי סיכון ל'נפילה' (relapse).
סוציאלי – הצלחת הגמילה תלויה במידה רבה בהצלחתו של המכור הנגמל להשתלב מחדש ובאופן חיובי במשפחה, ליצור קשרים חברתיים חיוביים ולנתק קשרים שעלולים להחזיר אותו להתמכרות, להשתלב בתעסוקה, להתמודד עם חובות ותיקים פליליים. כל אלו יאפשרו לו לפתוח דף חדש וחיובי בחייו וליצור קרקע להתמודדות תקינה בהמשך.