top of page

הדרכה להורים של מתבגרים וצעירים בסיכון להתמכרות

כשהילד שלכם מגיע לגיל ההתבגרות או מתקרב אליו, הדאגה בוודאי מתחילה לקנן בליבכם. נכון זהו גיל נהדר: חוויות, חבר'ה, אהבה ראשונה, טעימות ראשונות של עצמאות, ריגושים... אבל גם חשיפה לסכנות. כחלק מתהליך ההתפתחות, מהתמרדות כלפי סמכות וחיפוש אחר זהות עצמית, מתבגרים מתאפיינים ביצר הרפתקנות ובחיפוש אחר ריגושים, בהתנהגויות קיצוניות ונטילת סיכונים. 
בתקופה זו משתנים יחסי הכוחות בין ההורים לילדיהם המתבגרים, אשר משדרים דחיה מתוך רצון לעצמאות ובו זמנית תלותיות ודרישה לתשומת לב והשקעה. המתבגרים הופכים למסוגרים, זעפנים ומתנגדים לכל דבר ועניין.  מערכת היחסים עם ההורים הופכת לרגישה נפיצה ומלאת כעסים ואי הבנות.התמודדות נכונה של ההורים במצבי קונפליקט ובמצבים שבהם בנם או בתם מתנהגים באופן שמסכן אותם, היא קריטית והשפעתה רבה. 

 

רבים מבני הנוער והצעירים שותים אלכוהול מגיל צעיר ובכמויות גדולות, חלקם מתנסים בעישון סמים - בד"כ קנאביס על צורותיו השונות, נמשכים למשחקי הימורים (בעיקר באינטרנט), צופים בסרטי פורנו באינטרנט כבר מגיל צעיר ומעשנים סיגריות. התנהגויות אלו עלולות להוביל להתמכרות מסוכנת והרסנית, במיוחד כשמתחילים אותה בגיל צעיר. כישלון או הימנעות מהתמודדות של הורים במצב כזה, עלולה לסלול לנער/ה את הדרך להגברת ההתנהגות המסכנת עד להרס עצמי שלו/ה והשלכות קשות על המשפחה כולה. 

 

כל המחקרים שנעשו בתחום זה מצאו שככל שהתקשורת בין מתבגרים להוריהם קרובה ופתוחה יותר, כך פוחתת כמות ועוצמת ההתנהגויות הסיכוניות שלהם. כשנער או נערה מרגישים מרוחקים מההורים, הם נוטים להגזים בנטילת סיכונים – גם כדי להשיג תשומת לב ובעיקר כי אין מי שידריך אותם לקבל החלטות נכונות. 

 

ההבנה וההכרה בכך שבנכם או בתכם נמצאים במצב מסוכן ועלולים להיסחף למסע של הרס עצמי, מעלות אצל כל הורה מערבולת של תחושות קשות - דאגה, אשמה, בלבול, כעס וחוסר אונים. השאלה: "איפה טעינו?" מרחפת באוויר ואינה מניחה. עקב ההצפה הרגשית, הורים רבים "חוטאים" בתגובה ראשונית של הכחשה ובריחה מהתמודדות. מנגד, יש הורים שנוטים "לקחת את המושכות לידיים" ומנסים להציב גבולות חדשים ונוקשים יותר מתוך רצון להציל את הילד מעצמו. אבל קשה שלא להתלבט בשאלות כגון:

  • האם גישה סובלנית ותומכת תוביל לשיתוף פעולה של הבן או הבת בהפסקת ההתנהגות ההרסנית, או אולי דווקא קשיחות וגבולות נוקשים?

  • איך נדע מתי ואיפה להציב גבולות ובאיזו דרך להציג זאת בפני הנער/ה?

  • איך נדע אם ההתנהגות של בננו או בתנו הידרדרה למצב של התמכרות?

 

במפגשי הדרכה הורית תקבלו את התמיכה, וההכוונה שאתם זקוקים לה בבניית המרקם העדין והמסובך שמשלב מחד דאגה אהבה ומסירות לילדיכם ומאידך הפעלת סמכות והצבת גבולות מתאימים ונכונים. זוהי הזדמנות לבחון ולהוביל שינויים חיוביים בדפוסי התקשורת ובהתנהלות המשפחה שיעודדו את השינוי גם אצל הבן או הבת הצעירים.

 

התמודדות נכונה וטובה עם המצב דורשת מכם ההורים להתעלות מעל חילוקי דעות, כעסים והאשמות הדדיות ולגבש דרך משותפת שבה תוכלו לפעול בשיתוף פעולה ואחידות. חשוב, גם אם קשה לעתים, להכיר בכך שאינכם יכולים לשלוט על הבן או הבת ויחד עם זאת עליכם לעשות הכול כדי לעזור להם לבחור בדרך הנכונה לנווט בה את חייהם. 

צרו קשר

הקליניקה נמצאת ברמת בגין, חיפה

מוזמנים לפנות אלי במייל או בטלפון

ronit.sarig.akrat@gmail.com

050-5530653

bottom of page