top of page

טיפול זוגי בהחלמה מהתמכרות

התמכרות אינה בעיה של אדם בודד, היא בעיה שנוצרת ומתקיימת בתוך משפחה ומשפיעה על כל בני המשפחה. המשפחה מתארגנת כך שתוכל להתמודד עם ההתמכרות שבתוכה. באופן אבסורדי, דווקא בגלל ההסתגלות הזו, המשפחה הופכת למערכת שמשמרת ומזינה את המשך ההתמכרות. בני המשפחה הופכים קורבנות של ההתמכרות ובד בבד שותפים להמשך קיומה. בין בני זוג נוצר ברוב המקרים דפוס יחסים של תלות שיתופית. בת הזוג (או בן הזוג) מנסה להגן על המכור ולצמצם את התוצאות הקשות שמביאה עליו ההתמכרות, וכך מבלי שהתכוונה, היא נותנת תוקף לחולשתו ומאפשרת להתמכרות להמשיך להתקיים. בתהליך מקביל היא הופכת להיות האחראית הכמעט בלעדית על המשך התפקוד של המשפחה ומקבלת פיצוי בכך שהיא מתמלאת תחושה של ייעוד ומרכזיות. 
הגמילה והשינויים שבעקבותיה, מפרים את האיזון שמצאה המשפחה ויוצרים קונפליקטים חדשים וצורך לשנות את דפוס היחסים והתפקידים במשפחה ובמיוחד ביחסי הזוגיות.

 

בזוגיות שיש בה תלות שיתופית מתקיים מצב פרדוכסלי של תלות – חוסר אונים – אחריות , בו זמנית, שמתעצמים עם הזמן ויוצרים השלמה ביניהם.  המכור תלוי בתפקודה האחראי של בת זוגו אשר מאפשר לו לברוח להתמכרות. מאידך בת זוגו תלויה בחוסר תפקודו כדי לשלוט בעניינים ולהעלות את ערכה ואת מרכזיותה במשפחה. ההדדיות הזו יש בה מלכוד – ככל שהשותפה תגן ותסייע למכור כך היא תיאלץ להקריב יותר מעצמה ולאבד את המקום שלה לביטוי עצמי והתפתחות אישית. אבל אם מצבו ישתפר והיא תוכל להסיר מעליה חלק מהאחריות היא עלולה לאבד בכך את המקום החשוב והמרכזי שלה במשפחה.
 

לאחר הגמילה האיזון במשפחה מופר. המכור שנגמל מבקש לשנות את תפקודו ומעמדו במשפחה, הוא רוצה להפוך למשמעותי יותר וגם לפצות על העדר התפקוד שלו בעבר. הוא דורש לקבל תפקידים ולהיות שותף בהחלטות ולעתים קרובות הוא ביקורתי לגבי הדרך שבה הדברים מתנהלים במשפחה. בת הזוג, שכבר ביססה את מעמדה כמי שתומכת מקריבה לוקחת אחריות ומקבלת החלטות, מתקשה להתחשב בדעתו, לוותר על השליטה ועל תפקידים ודפוסי התנהגות שנוח לה לשמר. 
 

בנוסף, בתקופת ההתמכרות הפעילה מתפתחת נטייה להאשים את המכור וההתמכרות כמעט בכל בעיה או קושי וכך הופכת ההתמכרות מעין 'פח זבל' של כל הבעיות במשפחה. חלק מהבעיות היו עוד לפני ההתמכרות אך לא זכו לפתרון וחלקן נוצרו כתוצאה מההתמודדות הקשה והמתמשכת של המשפחה. לעתים קרובות בני המשפחה מפתחים במהלך השנים הקשות מחלות פסיכוסומאטיות או נפשיות, וגם התמכרויות מקבילות. לאחר הגמילה צריך להתמודד עם העובדה שחלק מהבעיות לא נפתרו ויש שינויים נוספים שצריך לעשות כדי להתמודד איתן.  

 

תקופת השיקום שלאחר הגמילה הופכת לתקופה משברית ויש צורך בבנייה מחדש של מערכת היחסים והתפקידים הזוגית והמשפחתית.
 

מכאן החשיבות של טיפול זוגי ומשפחתי במקביל  לתהליך הגמילה הפרטני של המכור. התהליך הטיפולי יאפשר לבת/בן הזוג לבחור את השינויים שהם מעוניינים ומסוגלים לעשות, ילמדו לשים דגש על הצרכים האישיים שלהם ויקבלו מקום ועידוד לביטוי עצמי והתפתחות אישית. כשבת הזוג שותפה בתהליך הטיפולי, הנגמל מרגיש שהיא מכירה ומקבלת את תהליכי השינוי שהוא עושה וזה תורם למוטיבציה שלו, מסייע ומזרז את תהליך השינוי להפסקת ההתנהגות המתמכרת ומשפר את סיכויי ההצלחה.  
 

צרו קשר

הקליניקה נמצאת ברמת בגין, חיפה

מוזמנים לפנות אלי במייל או בטלפון

ronit.sarig.akrat@gmail.com

050-5530653

bottom of page